Gemeenten

Wij werken graag samen met gemeenten. Want alleen samen kunnen we de beste hulp bieden. Zo hebben we in Groningen een contract met de RIGG en in Friesland met SDF. Naast deze reguliere contracten kijken we ook graag buiten de box. Want hoe minder kaders, hoe meer we kunnen! Een aantal gemeenten gingen al voor. Groningen, Hogeland en Pekela. Zijn jullie de volgende?

Wij kunnen bijvoorbeeld specialistische jeugdhulp naar voren halen in de keten! Zonder wachtlijsten en bij het kind of de jongere thuis. Daarmee is jullie gemeente op meerdere vlakken geholpen. Zijn jullie op zoek naar laagdrempelige zorg, maar wel met een specialistisch randje? We kunnen op vele levensgebieden wat betekenen in samenwerking met jullie lokale partners. Zoals met de GGD, jullie welzijnswerkers en natuurlijk met het toegangsteam. Hoe we dit precies doen, hangt af van jullie wensen. We geven je hieronder twee voorbeelden uit de praktijk.

Gedragswetenschapper aan het roer, jonge enthousiaste professional in het gezin

Dit is de werkwijze zoals je van ons gewend bent. Onze gedragswetenschapper coördineert en regisseert de zorg. Het gezin krijgt een begeleider die op basis van professionele- en persoonlijke kwaliteiten het beste bij hen past. Wat is er dan anders? Met minder kaders kunnen we simpelweg meer doen. Waar we vanuit geïndiceerde zorg ons alleen bezig kunnen houden met de aangemelde hulpvraag, pakken we in het voorliggend veld ook andere taken mee. Doen wat nodig is. Lukt het ouders niet om aan de slag te gaan met de opvoedingsadviezen, omdat het huis een rommel is? Dan gaan we eerst helpen opruimen en schoonmaken. Of komen ouders niet uit met hun weekbudget? Wij maken met het gezin een planning, zodat zij en de kinderen gezond eten binnen de mogelijkheden van het gezin. Oftewel, eerst de voorliggende stressfactoren wegnemen en dàn aan de slag. Eén hulpverlener bij het gezin thuis voor alle hulpvragen. Zo lang als moet. En zo praktisch en haalbaar mogelijk. Laagdrempelig, maar wel met de orthopedagogische kennis en inzet van een gedragswetenschapper.

Gedragswetenschapper in het gezin

Om een gezin bijvoorbeeld in twaalf keer op weg te helpen met opvoedingsvragen. Op deze manier leren ouders vaardigheden aan voor de omgang met gedrags- en opvoedingsproblemen van hun kind. Observaties doen ter ondersteuning aan de casemanager of direct aan de slag met ouder(s) en kind. Thuis of op school. We doen het allemaal. Door in het voorliggend veld ouders en/of kind uit te rusten met een rugzakje vol orthopedagogische tips en trucs, voorkom je misschien een diagnose, een thuiszitter of een uithuisplaatsing. We zijn er op tijd bij. Daar waar de uitdaging zich voordoet, worden ze opgelost. Want op die manier leer je de (nieuwe) vaardigheden het snelste. En hoe kunnen we dan zo efficiënt en snel aan de slag? Onze gedragswetenschapper maakt eerst een uitgebreide probleem- of verklarende analyse met het gezin. Zo komen we erachter wat de symptomen zijn en wat de daadwerkelijke oorzaak is.

Meer weten? We hebben niets in de koffie.