Honingpot

Team050 is een innovatieve, ondernemende organisatie. En daar zijn we trots op. Als gevolg van ons ondernemerschap hebben we jaarlijks allerlei toffe, nieuwe projecten. Staan we nooit stil en is de energie en dynamiek voelbaar. We maken de jeugdzorg een beetje leuker, beter en mooier! Bij ons zorgt ondernemerschap daarnaast voor een financieel gezonde organisatie. Dit maakt ons een stabiele, betrouwbare partner. We kunnen tegenslagen (bijvoorbeeld veelvuldig ziekte bij Coronacrisis) opvangen, kunnen investeren in ons aanbod en de medewerkers van Team050 en daarmee in de jeugdhulp. Maar we willen meer. We hebben besloten dat we een derde van de winst toekennen aan de honingpot. De wat?! Precies dat lees je in dit regelement.  

Doel

De jeugdhulp mooier, leuker en beter maken.

De honing in de pot vinden

Bij ons vind je geen hond in de pot. Je vindt honing. Ten minste, zolang de bodem niet in zicht is. Hoeveel er in de pot zit is afhankelijk van twee factoren, de inkomsten en de uitgaven. Jaarlijks kennen we een derde* van onze gemaakte winst (na belasting) toe aan de honingpot. Jaarlijks geven we dat ook uit. We kunnen op elk moment aangeven wat er in de pot zit. Op het moment dat je een aanvraag indient weet je dus altijd of er voldoende in zit voor jouw project. 

Spelregels

Als jouw aanvraag voldoet aan ons reglement kun je de aanvraag indienen. Weet je wat leuk is? Het mag kort, bondig en enthousiast! Precies zoals je van ons mag verwachten. Sluit je idee aan? Dan mag je komen pitchen voor de Honingraad. Twee keer per jaar komt de Honingraad bijeen om alle toffe ideeën aan te horen. Dit doen we niet alleen. Ook onze meedenktank, begeleidersraad én ouderraad zijn vertegenwoordigd bij de pitchmomenten. 

Wie zijn inmiddels aan de slag?
  • De onderwegwijzer. Lilian Bulterijs pitchte voor een online platform met een overzicht van alle voorzieningen en initiatieven rondom onderwijs en zorg in onze regio. Geen langdurige zoektochten meer maar een plek waar zowel ouders, verwijzers áls andere betrokkenen terecht kunnen als ze op zoek zijn naar een (onderwijs)plek.  
  • Mythemakers. Het is hun missie om eenzaamheid tegen te gaan en social skills en zelfvertrouwen van jongeren (en wie zich jong voelt) te verbeteren. En dat doen ze met behulp van rollenspellen. Een bekend voorbeeld is Dungeons en Dragons. Met de bijdrage uit de honingpot hebben zij het aantal bijeenkomsten uit kunnen bereiden én hebben ze extra gamemasters op kunnen leiden.  
  • Het geheime genootschap. Anne Hueting pitchte voor een online platform. Een platform waarop jeugdhulprofessionals elkaar kunnen vinden. Ook worden er trainingen aangeboden en kan je elkaar op inhoud vinden. Vinden en verbinden. Het is een informele, veilige community waarmee ze de olievlek in de jeugdhulp willen vergroten. In eerste instantie zal het genootschap gericht zijn op medewerkers van Team050 (jaarlijks stromen er zo’n 450 begeleiders bij Team050 in en uit). “Met dit platform verbinden we huidige medewerkers en alumni. Zo komt alle kennis (en enthousiasme) samen op één plek. We verliezen elkaar (en dus elkaars krachten en kennis) niet uit het oog.” 
  • Spruit 11. Die eerste 1000 dagen van een kindje zijn zo belangrijk. Ze zijn cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind. En dat start natuurlijk bij de ouders. Als zij lekker in hun vel zitten, kunnen ze immers beter voor hun kind(eren) zorgen. Spruit11 is vernieuwend, omdat er op dit moment geen laagdrempelig programma beschikbaar is waar ouders in een groep onder begeleiding van enthousiaste en betrokken gedragswetenschappers met elkaar deze zorgen delen en in een veilige omgeving verder kunnen ontwikkelen. Eva heeft budget gekregen voor het aanloopproces van Spruit11. Zo krijgt ook Spruit11 een kansrijke start.
  • Genderproof. Merel kwam er tijdens haar loopbaan achter dat er nog zoveel te ontwikkelen is voor kinderen en jongeren, die te maken hebben met gendervraagstukken. Door het aanbieden van kennis over genderzorg in de vorm van lezingen en tools die ingezet kunnen worden bij begeleiding/behandeling van kinderen en jongeren met genderdysforie/gendervraagstukken. Zo leren hulpverleners tijdig hoe zij deze kinderen en jongeren optimaal kunnen helpen. Doordat Merel al tijdens haar studie begon met begeleiden bij Team050, weet zij goed wat startende professionals nodig hebben. Maar ook waar vraag naar is bij meer ervaren professionals. Kortom, haar aanbod is gelijk in de praktijk in te zetten. En om dat aanbod te ontwikkelen ontving Merel een bedrag uit de Honingpot.
  • Anders zijn is mooi. Vanuit eigen ervaring met een dochter met het syndroom van down is het idee voor het Awareness festival ontstaan. Het Awareness Festival is een jaarlijks evenement met inspirerende sprekers, interactieve workshops en trainingen. Dit eendaagse festival staat open voor iedereen die een relatie heeft met het syndroom van Down. Ouders van kinderen met het syndroom van Down, familieleden en professionals zijn allen welkom. Maar Raisilyn doet meer. Ze ontwerpt ook twee ongelijke sokken die je op “Wereld downsyndroomdag” kunt dragen (en daarbuiten natuurlijk ????). Om haar ideeën een extra en nieuwe impuls te geven ontving ook zij een bedrag uit de honingpot.
  • JOS jeugdhulp op school. Met een aantal partijen waaronder Cosis, Molendrift en Team050 wordt er in het hoge noorden Jeugdhulp op school (JOS) geboden. Dit lijkt goed te werken maar weten we dit zeker? En wat werkt er dan wel en niet? In Nederland is de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulpverlening niet altijd optimaal. Met JOS wordt er een brug geslagen tussen de doorgaans ‘geïsoleerde’ behandelsetting in de jeugdhulp en de hulp die op school geboden wordt. Marieke wil dolgraag weten of het ook echt zo goed werkt als ze denkt. Daarom pitchte ze voor praktijkgericht onderzoek in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het doel is om middel van praktijkgericht onderzoek naar de implementatie van JOS door de ervaringen van de direct betrokkenen (leraren, hulpverleners, ouders én de kinderen zelf) helder te krijgen of en hoe JOS werkt, en hoe de werkwijze verbeterd en doorontwikkeld kan worden.

Ben jij de volgende? Vraag dan het reglement op bij Carine via c.klamer@team050.nl.