Terugblik: Team050 University

19 december 2022

In de week van 21 november organiseerden we onze eerste editie van Team050 University. Een vierdaags event voor onze begeleiders en samenwerkingspartners uit de regio. Het doel? Hen opleiden in belangrijke (opkomende) thema’s in de jeugdhulp. Zodat zij klaargestoomd worden voor jeugdhulp van de toekomst.

Werken in de jeugdhulp is dynamisch en divers. Meestal is het werk heel mooi. Maar soms ook zwaar. Hoe hou je werken in de jeugdhulp leuk voor jezelf én jouw gezinnen? Ook krijgt op dit moment zo’n één op de acht kinderen een vorm van jeugdhulp. Wat staat ons als hulpverleners te doen om dit aantal terug te dringen?

In vier avonden namen we deelnemers mee naar de ‘Jeugdhulp van de toekomst’.

We hebben vier opkomende en belangrijke thema’s gekozen, waarmee je als hulpverlener het verschil maakt in de toekomst. Onze sprekers waren:

Lammert Kamphuis
Lammert is filosoof en één van de meest inspirerende sprekers van dit moment. Hij stond onder andere op Lowlands en is een graag geziene gast op televisie. Lammert nam ons mnemen in het thema werkgeluk.

Peter Dijkshoorn en Martin Izaks
Peter is van huis uit psychiater. Hij is oud directeur van Accare en is nu vanuit de VNG landelijk ambassadeur voor een lerend jeugdstelsel. Peter is medeoprichter van de Beweging van 0 en nam ons mee in dit thema. Martin Izaks is amper dertig, maar al GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog. Hij is ambitieus en sinds de start van de beweging van 0 betrokken. De perfecte partner van Peter tijdens onze university.

Hans van Geenhuizen
Hans is van origine arts en nu directeur van Karakter. Een kinder en jeugd psychiatrisch ziekenhuis en partner van Radboud UMC. Hans nam ons mee in zijn verhaal over het thema normaliseren. Want hoe kan het dat in Duitsland veel minder autisme voorkomt dan in Nederland?

Mascha Struijk en Patty van Benthem
Patty en Mascha waren onze hekkensluiters. Zeg je professional vanuit je hart, dan zeg je Mascha! Zij wil een beweging in de jeugdhulp op gang brengen, waarin hulpverleners met liefde én lef de beste hulp aan jongeren en gezinnen bieden. Mascha is spreker, schrijver, maakt podcast en is bovenal: hulpverlener. Patty is klinisch psycholoog en doet promotie onderzoek naar samenwerkingsrelaties. Ze werkt bij Brijder, een specialistische organisatie in verslavingszorg. Afgelopen jaar verscheen haar onderzoek naar de kracht van de klik. Samen met Mascha nam ze ons mee in het thema werken vanuit de relatie.

Terugblik

Bekijk hier onze aftermovie! We zien onze begeleiders en samenwerkingspartners graag weer tijdens onze volgende University. Het duurt nog even, maar deze staat gepland voor februari 2024.