BLOG: Twentyfour flow – relaxed door je drukke leven

22 juni 2020

De perfecte student heeft veel vrienden, een bijbaantje, geen studieschuld, eet gezond en voelt zich niks anders dan gelukkig. Toch? Of is dit de druk die wij onszelf of anderen ons opleggen? Tessa Molenaar werkte met jonge professionals en merkte dat deze druk regelmatig voor stressklachten zorgt. Daar wil Tessa wat aan doen. Haar missie? Een oplossing bieden voor de verschillende problemen waar Millenials en generatie Z’ers tegenaan lopen.

Gezonde stress versus ongezonde stress

Stress is iets van alle tijden en kan gezond zijn. Zo maakt stress je alert en zet het aan tot actie, wat helpend kan zijn als je bijvoorbeeld een tentamen moet maken. Als de stress niet afneemt, kan dit lijden tot psychische en lichamelijke klachten. De afgelopen jaren is te zien dat stressklachten onder jongeren toenemen. De universiteit van Twente liet in 2019 zien dat maar liefst tachtig procent van de studenten depressieve- of angstklachten had. Ondanks dat het onderwerp stress steeds meer bekendheid krijgt, lijkt er nog steeds een taboe op dit onderwerp te zitten. Het is niet cool om stress te hebben.

“Ik gaf een gastcollege en stelde de vraag wie wel eens stressklachten heeft. Een enkeling stak zijn hand op. Toch kreeg ik achteraf te horen dat de studenten nog nooit zo aandachtig hadden geluisterd. Wat zegt dit?”

Twentyfour Flow

Tessa wil het taboe op stress doorbreken door onderwerpen die dit kunnen veroorzaken bespreekbaar te maken. Ze vertelt dat stress vaak meerdere oorzaken heeft en daardoor ook naar meerdere oplossingen vraagt. Hiervoor bedacht Tessa een methode met een holistische benadering: de Twentyfour flow-methode. Deze kijkt naar acht facetten die je in het dagelijks leven tegenkomt: health, mind, finance, home, goals, social, practical, work and study. Tessa ontwikkelt een online programma, waarbij iedere week een ander thema besproken wordt en opdrachten worden gemaakt. Iedere week denkt een andere professionals op dat gebied met je mee. De focus ligt op wat er al goed gaat en dat bekrachtigen. Het doel is een flow vinden die bij jou past!

“Als jouw grootste stressbron het kopen van een huis, met een grote studieschuld, op een krappe huizenmarkt is, dan kijkt een hypotheekadviseur met je mee.”

Tips om je flow te vinden

Gedeelde smart is halve smart. Tessa haar eerste tip is dan ook: waar je ook mee zit, praat erover. Het ervaren van stress is iets wat bijna iedereen herkent en waar je elkaar bij kan helpen. Een andere tip is om een positieve draai aan de situatie te geven en deze behapbaar te maken door kleine, realistische doelen te stellen. Daarnaast kan stress ook stress veroorzaken! Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat stress er mag zijn, acceptatie zorgt voor ruimte. Wat ook helpt is lachen, dus speel een spel of kijk een leuke comedie-serie. Tot slot: teamwork makes the dream work. Erken dat je niet alles alleen kan en vraag om hulp bij een vriendin, familie, je studieadviseur of Twentyfour flow.

“Goed voor jezelf zorgen was niet cool, het was stoerder om over te werken en tegen collega’s te zeggen “Ik heb dit weekend ook nog even m’n laptop open geklapt.”

De toekomst

Tessa hoopt dat haar programma een alles omvattende oplossing is voor het probleem dat ze nu ziet. Door haar programma voor iedereen toegankelijk te maken en de drempel zoveel mogelijk te verlagen, hoopt ze het taboe te doorbreken en mensen te motiveren actief op zoek te gaan hun flow. Daarnaast hoopt ze dat de maatschappij in de toekomst minder gefocust zal zijn op prestatie en meer op persoonlijke ontwikkeling en balans. Want die perfecte student? Die is voor iedereen anders!

Meer weten?

Het Twentyfour flow-programma wordt, zoals het er nu uitziet, in september 2020 gelanceerd. Nu al nieuwsgierig? Op de website zijn interessante artikelen te vinden en via haar Instagram-account deelt Tessa wekelijks tips & tricks!

Auteurs

Eva van der Geest & Miriam Tolsma