Een kijkje in de keuken van wandelcoaching

12 september 2022

Als je aan begeleiding denkt, dan denk je misschien snel aan saaie gespreksruimtes of samen zitten aan de eettafel. Maar wist je dat je begeleiding ook wandelend kunt doen? Dit kan zelfs heel goed! De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de voordelen van wandelcoaching. En dat vinden wij niet gek, want:

  • Wandelen is gezond! Je wordt er fit van en maakt gelukshormonen aan.
  • Het buiten zijn (liefst in een groene omgeving) zorgt voor ontspanning en is goed bijvoorbeeld voor het concentratievermogen. Zelfs uitzicht hebben op de natuur vanuit je raam helpt hierin al.
  • Je wordt zowel als cliënt als begeleider geactiveerd. Door fysieke activatie word je creatiever en kom je sneller tot inzichten.
  • Het kan fijn zijn om naast elkaar te wandelen en elkaar niet steeds aan te kijken.
  • De dingen die je tegenkomt in de natuur of op straat helpen je in het bereidingsproces. Je kunt het hebben over je doelen en obstakels die je daarbij (soms letterlijk) tegenkomt. Of je kunt symbolen uit de natuur gebruiken om situaties te verhelderen.
  • Het is gewoon heel erg leuk!
Wij zijn gek op wandelen!

In de pauze zijn er altijd wel een paar collega’s die een ommetje maken en we pakken elke kans aan om met kantoorhond Broer naar buiten te gaan. Na zo’n ommetje heb je weer extra zin om aan de slag te gaan. Ook wandelen we regelmatig met begeleiders om te bespreken hoe het gaat. Het is eigenlijk simpel: waarom zittend achter je bureau als het wandelend kan?

Ons enthousiasme brengen we op de jongeren die we begeleiden over door het begeleidingsmoment naar buiten te halen. Bijvoorbeeld in de kennismakingsfase is het fijn om lekker op pad te gaan en te kletsen om elkaar te leren kennen. Een jongere kan onderweg aanwijzen waar zijn beste vriend woont of waar hij op school heeft gezeten. En wanneer je hard hebt gestudeerd voor een toets is het toch heerlijk om daarna een frisse neus te halen samen?

Wandelen met zintuigoefeningen

Voor jongeren die willen oefenen of de voordelen van wandelen willen ervaren, organiseren we regelmatig een workshop. Tijdens deze workshop doen we bijvoorbeeld een zintuigenoefening, stilte-oefening en hebben we een verzamelopdracht. Periodiek leiden we onze begeleiders op over hoe je je begeleiding kunt verplaatsen naar de buitenlucht. Dit voelt misschien heel even onwennig, maar geloof ons: als je de grijze muren van je kantoor hebt ingeleverd voor het groen van de bomen om je heen dan wil je echt niet meer anders! Wil je zelf heel simpel een zintuigoefening proberen tijdens het wandelen? Ga dan eens heel goed luisteren als je wandelt. Wat hoor je allemaal? Vogels? Ritselende bladeren? Misschien verkeer?